Disleksi Farkındalık Haftası
Disleksi Nedir?
Disleksi, en sık rastlanan öğrenme bozukluklarından biridir. Asıl sorunları hafıza ve dil ile ilgilidir. Disleksi olan kişiler her şeyi unutur ve dil ile ilgili derslerde sıkıntı çektikleri bilinmektedir. Bazıları okul zamanında hızlı konuşabilir. İnsanlar da onları pek dikkate almazlar. Normal bir insan okuma, yazma ve anlama gibi eylemler için beyninin sol ön lobunu kullanır. Disleksi olan kişiler sol ön lobu kullanmakta zorluk yaşarlar. Günümüzde ise disleksi olan kişilerin sayısal zekası çok yüksektir. Okul zamanlarında matematik ve fizik derslerini çok severler. Fakat sözel konuları beceremeyebilirler. Disleksi olan kişilerin sözel zekaları düşük veya geri değildir. Aksine çok güçlü sözel zekaları vardır. Normal bir insanın hayal gücünün en az 2 katına sahiptirler. Disleksi olan çoğu kişinin en büyük düşmanı kitaptır. Bazıları bir kitabı anlamak için aynı kitabı 5-6 kere okur. Disleksi olan insanlar üstün zekalı insanlardır ve bir kısmı ise dahidir.
Disleksi ile ilgili ilk bulgular, 1896 yılında bir İngiliz doktor olan W. Pringle Morgan tarafından elde edildi ve British Medical Journal’da yayımlandı. Morgan makalesinde 14 yaşında olan Percy adındaki erkek çocuğunun her zaman akıllı ve zeki bir tutum içinde olduğunu, yaşıtlarıyla kıyaslandığında oyunlarda hızlı olduğunu ve arkadaşlarından geride kalan hiçbir yönü olmadığını, ancak okuyamadığını belirtiyordu. Bu dönemlerde disleksinin görme sistemiyle ilgili olduğu düşünülüyordu. Çünkü, disleksinin en belirgin özelliklerinden biri harflerin ve kelimelerin karıştırılması ve tersten algılanmasıydı. Bu bakış açısından yola çıkan bir düşünceyle disleksiyle baş etmek için göz eğitimleri yaptırılıyordu. Daha sonra yapılan çalışmalar ise disleksinin görmeyle ilgili bir bozukluk olmayıp dil sistemiyle ilgili bir bozukluk olduğunu ortaya koydu. Bugün göz eğitiminin disleksiyle yaşamayı kolaylaştırmadığı da artık kesinlikle kabul gören bir gerçek. Bugünkü bilgilerin ışığında, disleksi, fonem adı verilen dil birimlerinin birbirinden farklılıklarının ayırt edilmesi sırasında ortaya konmasıdır.
“Harfrelin yrelerini alglıamdaa zourlk çreker miisniz? Pkei, ya yamza ve oukma ekksiliği?”
İşte disleksi böyle bir şey.
Birkaç belirtisi ve sonucu daha var tabi ki, örneğin 5 düşünürken 9 yazmak ya da 9 okurken 5 demek.
Yine yazarken b ve p harflerinin karıştırılması da bu rahatsızlıktan kaynaklanır.
Tarih boyunca pek çok ünlü dâhi kişinin bu hastalıktan mustarip oldukları bilinir ve bu nedenle ‘Dâhi Hastalığı’ olarak da yer alır literatürde.
İşte tarihte bu hastalıktan muzdarip olan ünlü isimler:
1. Albert Einstein
Sözel beceri konusunda türlü zorluklar yaşayan Einstein, tarihte disleksi hastalığından mustarip olmuş en ünlü kişilerden biridir.
Sözel konulardaki eksikliğini, sayısal alanlarda -özellikle fizikte- ne denli başarıyla kapattığını söylemeye gerek yok sanırım…
2. Thomas Edison
Disleksi nedeniyle okul zamanlarında birçok zorluk yaşayan Thomas Edison, bu durumu şöyle açıklıyor:
Öğretmenim sersemin teki olduğumu söylüyor, babam da aptal olduğumu düşünüyordu. Bense artık budalanın teki olduğuma karar vermiştim.
3. Wolfgang Amadeus Mozart
35 senelik yaşamında 626 esere imzasını atan klasik batı müziğinin en üretken ve en etkili bestekarlarından birisi olan Mozart, disleksi hastalığından mustarip olan en ünlü dahilerden biriydi.
4. Wright Kardeşler
İlk motorlu uçağın mucidi olan Wright Kardeşler de disleksi hastalığına sahiplerdi. Hem de ikisi birden.
5. Tom Cruise
Dikkatimi toplamak konusunda kendimi eğitmem gerekiyordu. Daha iyisini yapabileceğimi ve aynı zamanda daha iyi okuyabileceğimi herkese göstermekti dileğim. diyen ünlü oyuncu da bu hastalıktan mustarip olan ünlü kişilerden.
6. Stephen Hawking
Fizik ve matematik alanındaki önemli başarılarıyla yaşayan en zeki insanlardan kabul edilen Hawking, disleksi hastalığına sahip ünlü dehalardan birisi.
7. Winston Churchill
Okul yıllarında kendimi oldukça bezgin ve cesaretim kırılmış hissederdim. Kendini sınıftan tamamen dışlanmış veya yarışın en sonunda hissetmek berbat bir duyguydu.
bu sözler, tarihe damga vurmuş İngiliz Başbakan Churchill’e ait. Politika konusunda oldukça değerli ve etkili fikir, beceriye sahip olsa da, Churchill de disleksiden mustaripti.
8. Walt Disney
Tarihin gördüğü en ünlü yapımcılardan olan Walt Disney, 1966 yılında bir baykuşu ezerek ölümüne sebep olmuş ve o süreçten sonra yaşadığı strese bağlı olarak hastalığı daha yoğun ve ağır bir biçimde yaşamıştır.
9. Agatha Christie
Ünlü polisiye romanı yazarı Agatha Christie, sözel konulardaki yadsınamaz yeteneğine rağmen disleksi hastalığına sahip olan bir diğer ünlü kişilik.
Ailedeki en yavaş kişi olduğumu düşünürdüm. Korkarım oldukça haklıydım ve bu gerçeği kabul etmem gerekiyordu. Yazmak ve hecelemek benim için kabustu. Yazdığım harfler asıllarından çok farklı oluyordu. Okuma ve telaffuzum da felaket derecede kötüydü. der ünlü yazar.
10. Sylvester Stallone
Bir başka ünlü oyuncu Sylvester Stallone, yazma ve okuma konusunda türlü zorluklar yaşamış ve disleksi hastalığından mustarip ünlülerden. Çocukluk dönemi boyunca bu hastalıktan ötürü zorluklar yaşamış ve derslerin de bir miktar başarısız olmuştur.
11. Dwight D. Eisenhower
Entelektüel, başkalarından daha çok şey bilmediğini daha çok sözcükle anlatan kişidir. cümlesinin sahibi eski Amerikan Başkanı Eisenhower da bu hastalığa sahip olan ünlü kişilerdendi. General olduğu dönemlerde Nazilerin deneylerini Amerika’da yapabilmelerine izin veren Eisenhower, tarihe damga vurmuş ABD Başkanlarındandır.
12. Pablo Picasso
İnsanlarla olan derdi hiçbir zaman bitmemiş, insanlara bir şeyler öğretme çabasından ziyade onlara başka açılardan bakabilmeyi, daha derinleri görebilmeyi öğütlemiş, delilik ile dahilik arasında uzun bir süre gidip gelmiş bir ressam olan Picasso da bu hastalıktan mustarip kişilerden biriydi.
13. John Lennon
Aykırı kişiliği ile çizilen sınırların çok ötesinde yaşayan ve arkasında milyonlarca hayran bırakarak bu dünyadan göçen ünlü müzisyen John Lennon da bu hastalıktan mustarip idi.
Hastalığına rağmen ortaya koyduğu harika yapıtlardan söz etmeye gerek dahi yok…
14. Leonardo da Vinci
İnsanlık tarihinin en üretken ve yaratıcı zihinlerinden birisine sahip olan da Vinci de sayısal konularda oldukça başarılı idi. Buna rağmen hayatı boyunca sözel alanlarda zorluklar yaşamıştır ve disleksi hastalığından mustariptir.
Okuma güçlüğü çeken bir bilim insanını, bilimsel becerileri olmayan bir okur-yazara tercih etmelisiniz. Leonardo da Vinci
KAYNAK: ONEDİO & MEDYA